Har du rastløse bein? Ikke ignorer det! Det kan være et symptom på noe LANGT mer alvorlig!

Det kan ofte være vanskelig å skille mellom ubehag og et reelt medisinsk problem som trenger behandling. Mange undervurderer problemene sine, og fortsetter å leve med plagene til de til slutt blir vandt med dem.

Har du for eksempel hørt om rastløse bein, eller ‘Restless Legs’ som det kalles på engelsk?

Hva det er ligger egentlig i navnet, og dette er noe svært mange opplever på daglig basis. Du har kanskje opplevd det selv?

Man har følelsen om at man bare MÅ bevege beina, at de kribler, svir eller bare kjennes ubehagelig når de er i ro. Det man gjør da er at man stadig beveger og rister på beina, og de du kjenner har kanskje blitt irriterte, bedt deg «roe ned» eller «stresse ned». Du har kanskje selv trodd at at du var stresset eller nervøs?

Men dette er faktisk en arvelig tilstand, som også har blitt observert hos barn, og varer ofte livet ut. Graden av rastløse bein kan variere stort, fra mildt ubehag til så store og forstyrrende plager at det forstyrrer nattesøvnen og reduserer livskvaliteten.

Men det er flere tilstander og sykdommer som knyttes til denne tilstanden:

  • Studier viser at opptil 25 prosent av gravide plages av restless legs i siste del av svangerskapet.
  • Pasienter med nyresvikt plages langt hyppigere enn friske.
  • Diabetes (både type 1 og type 2) er også forbundet med økt risiko for dette.
  • Om du er alkoholiker, eller drikker alkohol like før du legger deg.
  • Tilstanden kan også forekomme om du bruker enkelte medikamenter (eks. kvalmestillende, antihistaminer, antipsykotia, og antidepressiver).

Rastløse bein kan bli behandlet med medikamenter, men for mange er det nok å ta noen enkle grep selv for å bli kvitt symptomene:

  • For eksempel bør man ikke drikke alkohol eller koffein før man legger seg, og røyking vil også forverre tilstanden.
  • Det blir anbefalt at du strekker, masserer eller trener musklene i 30-60 minutter – dette vil bedre tilstanden din betraktelig!
  • Gå deg en tur, eller gjør litt yoga på kveldstid for å få en god natts søvn uten rastløse bein!

Se videoen nedenfor for å se øvelser du kan gjøre hjemme på ditt eget soverom som vil ha stor effekt.

 

DEL gjerne denne artikkelen videre med vennene dine på Facebook, slik at de også kan få sjekket dette opp med legen sin, og bli kvitt plagene!

 
Kommentarer

kommentarer